07 March 2009

om trojaner, datoranvändare & sånt

I min rastlöshet så har jag läst en massa bloggar. Besök ngn "bloggportal", klicka på "nästa blogg" eller "ny slumpmässig blogg" och ni vet precis vad jag gjort de senaste två timmarna.

Jag vet inte hur många inlägg jag hittat från folk som har problem med trojaner och annat en dator kan drabbas av om du som datoranvändare inte använder den hjärna du har. Jag lovar att 90% av inläggen jag läst om det här är skrivna av människor som lägger ansvaret på någon annan! De skyller på exempelvis facebook, msn och liknande - när de i själva verket borde kolla över sin eget beteende och sina egna datorvanor!


"problemet finns oftast mellan tangentbordet och stolen"
(som vi inom datorsupportbranschen skulle säga)Om du låter din dator ladda ner och installera vilka program som helst automatiskt, om du själv klickar på en eller varenda liten länk som ser lockande ut, om din dator inte har virusskydd, om du inte vet om du har en aktiverad brandvägg, om du inte vet hur din dator hanterar cookies etc. Om du själv helt enkelt inte tänker efter - borde du då skylla på "nätverken"?

Visst, nätverken i sig (facebook etc) borde (kanske) ha mer koll på om medlemmar bryter mot de användarvillkor som faktiskt finns. Kanske de även kan göra insatser som gör spridningen av trojaner och sådant via deras nätverk svårare. Men när det verkligen gäller så borde folk ta sitt eget ansvar och inte skylla på andra hela tiden ;)

4 comments:

Watermarking said...

lol, can't understand........T_T

San said...

Take that as a positive thing, I was generally so annoyed when I wrote this posting.

Watermarking said...

annoyed?can i ask why?

San said...

Don't really know why. Or perhaps I do. Ordinary life related reasons I guess. Some people are so quick upon judging other people :(